Thumbprint cookies

Jag har nyligen hittat till underbara Martha Stewarts hemsida, och där finns katergorin "cookie of the day". Genialistkt! En ny småkaka varje dag!

De här thumbprintsen tyckte jag blev godast när de hade vart i frysen, för då var sylten inte så smetig.

Här är receptet:

  • 1/2 cup (1 stick) unsalted butter, softened
  • 1/2 cup plus 2 tablespoons sugar
  • 1 large egg, separated, each part lightly beaten
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1/8 teaspoon coarse salt
  • 1/2 cup toasted skinned hazelnuts, ground
  • Strawberry jam, for filling
  1. Preheat oven to 325 degrees. Put butter and 1/2 cup sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment; mix on medium speed until pale and fluffy, about 3 minutes. Add egg yolk and vanilla, and mix well. Reduce speed to low. Add flour and salt, and mix until just combined. Refrigerate dough for 2 hours.
  2. Stir together toasted hazelnuts and remaining 2 tablespoons sugar in a small bowl. Roll dough into 1-inch balls; dip balls in egg white, then in hazelnut-sugar mixture. Space 1 inch apart on baking sheets lined with parchment paper. Press down center of each ball with your thumb. Bake for 10 minutes. Remove from oven; press down centers again with the end of a wooden spoon. Return to oven. Bake cookies until golden brown, 8 to 10 minutes more. Let cool slightly on sheets on wire racks. Fill each center with jam. Cookies can be stored in a single layer in airtight containers at room temperature up to 2 days.

http://www.marthastewart.com/recipe/hazelnut-thumbprints




Vinbärspaj med maräng

En söt-syrlig paj för dig som har frysen full med vinbär - som jag till exempel. Jag tycker att den blir godast om den får stå kallt en stund innan den ska ätas!





Pajskal:
1 1 dl skorpmjöl
2 2 dl vetemjöl
125 125 g smör
1 1 st äggula
0.5 0.5 dl socker

Fyllning:
0.5 0.5 l röda vinbär
3 3 st äggvitor
1 1 dl socker

1. Pajskal: Smält smöret och blanda i skorpmjöl, vetemjöl, äggulan och socker.

2. Blanda ihop degen gensat och klä pajformen. Låt den sedan vila i kylen 1 timma.

3. Grädda sedan i 15 minuter på 225 grader mitt i ugnen.

4. Fyllning: Vispa först äggvitorna till ett skum. Häll sedan i sockret och vispa till ett hårt skum.

5. Vänd sedan ner vinbären i äggvitan. Fyll sedan upp pajformen med smeten.

6. Grädda pajen i 150 grader i 20-25 minuter.

Receptet är från www.recept.nu


Lagom snabba frallor

Just det! Precis lagom snabbakade. Men mer än lagom goda!



Ingredienser

 1 pkt jäst
 4 msk margarin
 4 dl mjölk
 2 tsk salt
 4 tsk socker
 2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Smula sönder jästen i en bunke.

3. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.

4. Häll blandningen över jästen och rör om.

5. Tillsätt salt, socker, grahamsmjöl och cirka 6 deciliter av vetemjölet.

6. Arbeta degen kraftigt för hand eller i en matberedare. Arbeta in lite mera mjöl om degen verkar för lös.

7. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa 15-30 minuter.

8. Smörj undertiden en plåt.

9. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig och tillsätt eventuellt lite mera mjöl om det behövs.

10. Rulla ut degen till två 30 centimeter långa längder. Dela längderna i 8 lika stora bitar.

11. Forma bitarna till släta bullar. Lägg dem på plåten, lägg på bakduken och låt dem jäsa på en varm plats tills de vekar lätta och porösa, cirka 20-30 minuter.

12. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.

13. Låt bröden svalna på ett galler under en bakduk.


Vinterkrans





Pärlhyacintslökar fastnålade på mosskransen från i julas!

TulpanGlädje

Ibland blir man lite extra glad över en bukett tulpaner. Till exempel när man står högst upp på en prispall!






Götalandsmästerskapen i längdskidåkning 2011


RSS 2.0