Höstig Royalepaj

Var ju tvungen att testa att baka någonting med alla plommon, så det blev en royalepaj! Kan inte minnas att jag har ätit "bakade" plommon innan, men det blev riktigt gott!

Jag utgick från Leilas royale recept, men mixtrade lite eftersom jag inte hade riktigt allt hemma. För hur ofta händer det att man faktiskt har allt? Inte ofta här i alla fall! :)

Receptet blev perfekt till en mellanstor paj och två portionspajer. Fick göra en sort med björnbär också eftersom syster inte äter plommon.

Receptet:

Mördeg:
150g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop kallt smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop. Låt den sedan vila i kylen minst en halvtimma.

Royalesmet:
3 ägg
2 dl kesella
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader och klä pajformen med mördeg. Vispa samman alla ingridienserna till Royalesmeten och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.

Fyllning:
8 mogna plommon
2 msk smör
strösocker
malen kanel

Dela och kärna ur plommon. Smält smör, socker och kanel i en stekpanna, och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter. Fördela plommonen över pajen. Grädda långt ner i ugnen i 30 - 40 minuter tills pajen har stannat och fått en fin gyllene färg. Pajen går också att frysa och tina upp vid ett annat tillfälle.



Ha en bra kväll!
/Linnea

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0