Franskt bondbröd

Lånade en sådan underbar brödbok på biblioteket i lördags när jag väntade på bussen. Jorden Runt på 80 degar. bröd från hela världen i olika svårighetsgrader.


Först ut blev då detta franska bondbrödet. I och med att det är surdeg tog det ganska så lång tid att göra, men det är SÅ värt det! För det blev helt underbart gott!

Franskt bondbröd:

Till surdegen:
3dl vassla av ca 6dl naturell youghurt
1 msk honung
2 dl grovt rågmjöl

Häll youghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av. Mät upp 3 dl.
Blanda vasslan med honung och rågmjöl och häll upp i en glasburk. Lägg på locket, men stäng det inte. Låt stå rumsvarmt i 1-2 dygn, tills den har börjat bubbla.

Efter 1-2 dygn:
5 ½ dl kallt vatten
½ paket jäst
2 msk olivolja
1 msk havssalt
ca 17 - 20 dl vetemjöl special.

Rör ut surdegen i det kalla vattnet. Smula över jästen, tillsätt olivolja och salt. Rör slätt. Tillsätt 17 dl mjöl och knåda in så mycket mjöl så att du får en smidig och ganska fast deg. Knåda i maskin i 6 min eller för hand dubbelt så länge.

Lägg i enbunke och jäs övertäckt i minst 2 h, gärna längre.

Pensla två mindre eller en stor korg med olja och mjöla in den.

Knåda degen och forma en stor eller två småbullar, lägg i korgen. Picka bröden med en brödnål. Jäs till dubbelstorlek, ca 45 min.

Värm ugnen till 250 grader.

Stjälp upp bröden på en plåt (korgarna ska inte gräddas) och grädda i 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 - 35 minuter.


Nu ska jag dra iväg till min praktikplats!
/Linnea

Kommentarer
Postat av: Erika - Bakglädje

Det verkar vara en härlig bok. Brödet såg riktigt gott ut.

2010-09-17 @ 19:51:57
URL: http://bakgladje.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0