Begravningskrans

Idag hade vi i uppgift i skolan att göra en späckad begravningskrans.

Här har jag rosa heaven rosor, lime anastasia, lime santini, rosa calla, alchemilla, aspedistra, salal och plymoses.




________________________________________________________________________________________

Idag har vi även förberett för höstmarknaden här i Jönköping som är på lördag. Jag gjorde kvisthjärtan att hänga på dörren!



Är faktiskt inte så svårt som det ser ut!

* ta björkgrenar och dra bort löven.
* ta ca 6-7 grenar och surra ihop dem med myrtentråd.
* lika många grenar, och lägg dem åt andra hållet, och surra fast.
* surra fast två grenar på varje sida, med lite längre upp. undefär påmitten.
* Böj ner båda sidorna mot mitten, så att det blir ett hjärta.
* dra ner "fliken" och fäst nertill.
* surra fast nypon, taklökar, rönnbär m.m.

/linnea

Boston Brown Bread

Andra brödet ut från Jorden runt på 80 degar...
DETTA MÅSTE TESTAS!!! Helt underbart, lagom segt, kladdigt och fantastisk smak!


Till ett stort bröd:
2dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 dl majsmjöl
½ tsk salt
3/4 tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
3/4 dl mörk sirap
4½ dl mjölk

Värm ugnen till 150 grader

Blanda alla torra ingridienser. Gör en grop och häll i sirap och mjölk. Rör till en tjock smet.

Lägg bakplåtspapper i en bakform och full till 3/4 med smet.

Grädda i nedre delen av ugnen i 1 1/4 - 1 1/2 timme. Provstickan ska vara torr när man sticker ner den.

Som allt annat bakpulver bröd är det godast samma dag, men håller ändå ett par dagar.

/Linnea

Kreativitet...

Var galet kreativ igår och fixade så att det stod härliga till! Nu är det ju inte jättemycket av sommar blommor kvar i trädgården, lite halvt överblommna rosor och några taniga studenthattar. Men Kärleksörten blommar ju som bäst nu! Vi har kärleksört ungefär överallt i trädgården, så det finns resurser med andra ord.

Något utav det roligaste att göra med blommor tycker jag är sådana där riktigt stora och supermaffiga buketter. Så.. nu passade jag på! Mamma fick lite besvär med vart hon skulle ställa den, och i vad. Men nu står den fint på hallbordet!



Gkorde också en dekoration i en supersöt skål! Uppdelad hortensia - blå och vit, några kvistar av kryssbollen och två rankor murgröna. Allt är stucket i oasis, och murgrönan är fäst med två nålar.



Ha en bra val söndag!
/Linnea

Höstig Royalepaj

Var ju tvungen att testa att baka någonting med alla plommon, så det blev en royalepaj! Kan inte minnas att jag har ätit "bakade" plommon innan, men det blev riktigt gott!

Jag utgick från Leilas royale recept, men mixtrade lite eftersom jag inte hade riktigt allt hemma. För hur ofta händer det att man faktiskt har allt? Inte ofta här i alla fall! :)

Receptet blev perfekt till en mellanstor paj och två portionspajer. Fick göra en sort med björnbär också eftersom syster inte äter plommon.

Receptet:

Mördeg:
150g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop kallt smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop. Låt den sedan vila i kylen minst en halvtimma.

Royalesmet:
3 ägg
2 dl kesella
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader och klä pajformen med mördeg. Vispa samman alla ingridienserna till Royalesmeten och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.

Fyllning:
8 mogna plommon
2 msk smör
strösocker
malen kanel

Dela och kärna ur plommon. Smält smör, socker och kanel i en stekpanna, och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter. Fördela plommonen över pajen. Grädda långt ner i ugnen i 30 - 40 minuter tills pajen har stannat och fått en fin gyllene färg. Pajen går också att frysa och tina upp vid ett annat tillfälle.



Ha en bra kväll!
/Linnea

OJOj!!

ATT jag blev glad när jag såg att mitt bidrag hade postats på matfeed.se!! Och att jag dessutom fått första kommentaren från någon jag inte känner!



Måste ju också pusha lite för alla underbara plommon! Så härligt! Har dock lite svårt att hitta bra recept till dem...

Någon som har något bra till plommon?

/Linnea

Dörrkrans

Inspirerad av bordskransen jag gjorde förra veckan gjorde jag i lördags också en dörrkrans. Vilket visade sig att bli svårare än vad jag hade trott eftersom det inte fanns kransstommar någonstans i hela Jönköping eller Huskvarna. Men, eftersom jag hade bestämt mig för att göra en krans just idag, tog jag helt enkelt den överblivna halmen från kaninen och gjorde en stomme!

Kransen består enbart av hortensia från trädgården och äpplen som jag har plockat nere vid vätterpromenaden. Hortensian har jag lindat fast med ståltråd och äpplerna är limmade med limpistol, men det går också att tråda dem med grov ståltråd.


Varje gång jag kommer och går uppför yttertrappen och ser kransen blir man så himla glad av de fina höstfärgerna.
/Linnea


Franskt bondbröd

Lånade en sådan underbar brödbok på biblioteket i lördags när jag väntade på bussen. Jorden Runt på 80 degar. bröd från hela världen i olika svårighetsgrader.


Först ut blev då detta franska bondbrödet. I och med att det är surdeg tog det ganska så lång tid att göra, men det är SÅ värt det! För det blev helt underbart gott!

Franskt bondbröd:

Till surdegen:
3dl vassla av ca 6dl naturell youghurt
1 msk honung
2 dl grovt rågmjöl

Häll youghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av. Mät upp 3 dl.
Blanda vasslan med honung och rågmjöl och häll upp i en glasburk. Lägg på locket, men stäng det inte. Låt stå rumsvarmt i 1-2 dygn, tills den har börjat bubbla.

Efter 1-2 dygn:
5 ½ dl kallt vatten
½ paket jäst
2 msk olivolja
1 msk havssalt
ca 17 - 20 dl vetemjöl special.

Rör ut surdegen i det kalla vattnet. Smula över jästen, tillsätt olivolja och salt. Rör slätt. Tillsätt 17 dl mjöl och knåda in så mycket mjöl så att du får en smidig och ganska fast deg. Knåda i maskin i 6 min eller för hand dubbelt så länge.

Lägg i enbunke och jäs övertäckt i minst 2 h, gärna längre.

Pensla två mindre eller en stor korg med olja och mjöla in den.

Knåda degen och forma en stor eller två småbullar, lägg i korgen. Picka bröden med en brödnål. Jäs till dubbelstorlek, ca 45 min.

Värm ugnen till 250 grader.

Stjälp upp bröden på en plåt (korgarna ska inte gräddas) och grädda i 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 - 35 minuter.


Nu ska jag dra iväg till min praktikplats!
/Linnea

Design...?

Har fortfarande lite problem med designen på bloggen... Det  tar ett tag att lära sig, haha! Men jag hoppas att det släpper snart, så länge får ni nöja er som det är!

Höstkrans

Hallå!

Första inlägget på bloggen! Tänkte visa en krans jag gjorde i veckan. Består av hortensia, nypon, äpplen, lavendel och solrosor där jag plockat bort bladen. Nu när trädgårdshortensian är lite frostskadad eller småvissen håller den sig jättefint utan vatten. Men tänk på att inte ta en för "färsk" blomma! Tycker att det blev fint och enkelt att ha på bordet!



Tanken med den här bloggen är att kunna inspirera andra inom floristik, bakning och pyssel. Hoppas att någon kan ha nytta av den!

/Linnea

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0