Brunkans långa


Nu har jag äntligen tagit mig i kargen och gjort en ny surdeg! Detta brödet var väldigt smidigt, rör ihop på kvällen, jäs i kylen över natten och baka ut på morgonen.

Receptet är tillstörsta del från boken Bröd från brunkebergs bageri.

Receptet:

600 g vatten (6 dl)
1125 g vetemjöl special
375 g vete eller grahams surdeg
25 g jäst
100 g mörkt muscovado socker
35 g honung
30 g havssalt

Blanda alla ingridienser utan saltet. arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i en oljad bunke i 30 min.

Vik försiktigt ena sidan av degen mot mitten, sedan den andra sidan, och vänd slutligen på hela degbiten. Plasta och sätt in i kylenöver natten.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt en plåt längst ner.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela på längden meden vass kniv. Vänd upp degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen och häll genast en kopp vatten på plåten längst ner.
Sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädd ai 35 minuter (sammanlagt).

/Linnea

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0