Grattis tag

Gjorde en Grattis tag till mamma som fyller år på söndag!



Det var väldigt svårt att ta kort, men jag hoppas man ser någorlunda i alla fall!

Kolasnittar och tigermuffins

I helgen ska jag påträningsläger i Torsby, och erbjöd mig så klart att baka lite fika!

Kolasnittar:

100g mjukt smör
1dl strösocker
2msk sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa smör och socker krämigt
3. blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära och vänd ner det i smeten.
4. dela degen och rulla till två längder.
5. Lägg dem på en plåt och platta med en gaffel.
6. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de har fått en fin färg.
7. Låt svalna och skärdem sedan på snedden.

Receptet är från Leila's bok A piece og cake.



Tigermuffins:

125 g smör
2 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2ägg

1. sätt ugnen på 200 grader. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt.
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. och fortsätt röra.
3. Mät upp mjöl och bakpulver och rör om. Rör ner i äggsmeten omväxlande med mjölken.
4. Häll 1/3 av smeten i en annan bunke, och blanda i kakao i den, och vaniljsocker i den andra.
5 Klicka ut vaniljsmet blandat med kakao i formarna. dra sedan en gaffel igenom dem.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. (Väldigt olika i olika ugnar, så håll koll på dem!)

receptet är från http://annamittimaten.blogspot.com/


Begravningsprojekt del 3 och 4

Förra veckan berättade jag om begravningsprojektet vi har i skolan just nu, idag har jag gjort fortsättningen!

En låg begravningsdekoration:



Heaven rosor, mörk rosa kvistros, mörkrosa ros, lime nejlika, vitmossa, grönmossa, tall, björngräs, spets och garn. Älskar garn!

Och den höga dekorationen:


Heavenrosor, mörkrosa ros, aspedista runt oasisen, poppel, björngräs och sidenband.


Macarons!





Idag har jag bakat Macarons för första gången! De blev väldigt goda, men inte riktigt så fina som jag hade velat, men det är bara att försöka igen!

Receptet på sjävla smeten är från: Louise's spis: http://louisespis.blogspot.com/ , och smörkrämen är från arla.se

ca 15 dubbla kakor:

1+1 äggvita
150 g mandelmassa
50 g + 50 g florsocker
några droppar röd karamellfärg

smörkräm:
75g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg gula
1.5 msk hallonsylt
karamellfärg

Arbeta in den ena äggvitan i mandelmassan med en gaffel. Blanda ned 50 g florsocker.

Vispa den andra äggvitan fluffig, tillsätt sedan resten av florsockret och vispa till ett hårt skum. Vänd ned marängen i mandelsmeten, och tillsätt karamellfärg.

Spritsa ut rundlar ungefär lika stora som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem vila i en timme, så att de stelnar. Grädda dem sedan i 150grader i 10min. Låt dem svalna.

Vispa ihop alla ingridienserna till smörkrämen och spritsa eller bred på den påhälften av kakorna. Lägg dem sedan dubbla.

Mums!

Kardemumma scones

Bjöd familjen på nybakta scones till frukost igår. Om de blev glada!

Kardemumma Scones - ungefär 15 stycken:
7.5 dl vetemjöl
1 nypa salt
1.5 tesked bakpulver
3 tsk kardemumma
125 g kallt smör
0.5 dl råsocker
1 ägg
2 dl mjölk

ägg till pensling




1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, kardemumma och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingridienserna.
4. Vispa ägg och mjölk.
5. Blanda ihop vätskan med de torra ingridienserna till en deg.
6. Sätt pappersformar i en muffinsplåt, och lägg en bit i varje, ca 15 stycken.
7 Pensla med uppvispat ägg och strö på lite råsocker.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter, tills de fått fin färg!

Receptet är från Leilas - A piece of cake

Höstkrona





Gjorde en finfin höstkrona alldeles nyss, som nu hänger lite på sne påmitt klädskåp. Eftersom jag gjorde den hemma hade jag inte riktigt de ultimata materialen, men det gick ändå!

Jag har tagit vanlig grön spoltråd och gjort en rund stomme, och lindat på öv med myrtentråd. Sedan har jag gjort fyra lika långa remsor med löv lindade på. Sedan satte jag ihop allihop upptil, surrade fast de,m vid den runda stommen, och surrade ihop dem nertill också.

Jag har pyntat den med brun - vitt garn, och några av de garnstumparna vi som tävlade på elmia fick som prov!

/Linnea

Ny vas!



Köpte en perfekt vas för lösa snittblommor tidigare i veckan!

35 kr på Årstid på A6 i Jönköping. Skynda Fynda!

/Linnea

Brunkans långa


Nu har jag äntligen tagit mig i kargen och gjort en ny surdeg! Detta brödet var väldigt smidigt, rör ihop på kvällen, jäs i kylen över natten och baka ut på morgonen.

Receptet är tillstörsta del från boken Bröd från brunkebergs bageri.

Receptet:

600 g vatten (6 dl)
1125 g vetemjöl special
375 g vete eller grahams surdeg
25 g jäst
100 g mörkt muscovado socker
35 g honung
30 g havssalt

Blanda alla ingridienser utan saltet. arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i en oljad bunke i 30 min.

Vik försiktigt ena sidan av degen mot mitten, sedan den andra sidan, och vänd slutligen på hela degbiten. Plasta och sätt in i kylenöver natten.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt en plåt längst ner.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela på längden meden vass kniv. Vänd upp degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen och häll genast en kopp vatten på plåten längst ner.
Sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädd ai 35 minuter (sammanlagt).

/Linnea

Tävling!



För alldeles exakt två veckor sedan tävlade jag för första gången! Nämligen på Elmia Garden Flower Grand Prix. Det var helt otroligt kul och en sådan upplevelse och jag bara längtar tills jag får tävla igen!

Här är brudbuketten som var den första uppgiften på temat vardagssurrealism:


/Linnea

Begravningsprojekt del 1 och 2

just nu har vi ett begravningsprojekt i skolan som innefattar 1 hög - en låg och en valfri dekoration, 1 kista, 1 bukett, 1 handbukett och 1 krans. temat skulle spegla oss själva.

Här är de två första - den valfria dekorationen och kransen!




Material:
rosa heaven ros, lila veronica, lila limonium, poppel, björngräs, plymgräs och aspedistra.



Material:
rosa nejlikor, lime nejlikor, lila veronica, murgröna med bär, lila ljung, björngräs, poppel, galaxi, cypress.

Nu blir det träning!

/Linnea

20101019

Våran blomsterkyl i skolan just nu. Helt sjuuukt mycket blommor!



/Linnea

Svenska Blomsterbloggar



Hemsidan har ni här: http://www.svenskablomsterbloggar.blogspot.com/

Massor med bra inspiration!!

Protea!

Jag har i ungefär två år gått och funderat på en bukett med en sådan härprotea, men aldrig fått chansen att göra den. Men förra veckan på praktiken gjorde jag den!

Det är alltså en Protea (jag tror att det är en cynaroides) som jag har tagit bort mitten på. Först klippte jag av toppen och sedan gick det att bara dra upp varje lite stjälk. Sedan har jag satt i en bit oasis med hjälp av två ståltrådar. Efter det har jag bara stuckit blommorna som vanligt.

Förutom protean är det alltså mörkrosa rosor, skiftande rosa-lila nejlika, en kvist prärieklocka och skaftade murgrönsblad.







/Linnea

Babyskor!

Dessa är perfekta att ge bort till en nyfödd eller på dop. De är relativt lätta att göra, men man måste ha tålamod. Mallen hittar ni här: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2207282090098854073lWZnhQ

Klipp ut båda delarna, klipp noga! Vik varje liten flärp inåt, precis utmed kanten. Limma med limstift fast varje flärp ovanpå botten av skon. Håll kvar så att det verkligen är torrt och inte lossnar. Vik och limma fast spännet vid markeringen, fäst gärna med en "nål" också - en sådan ni ser på bilden, minns inte vad de kallas...






De här gjorde jag till en beställning för ett tag sedan.

/Linnea


Foccacia

Det var ett tag sedan jag bakade Foccacia senast, men nu blev det av!

Gjorde hälften neutrala med bara olja, salt och timjan, och de andra med potatis och vitlök. Det var en hit måste jag säga!

Foccacia. Två stora eller fyra mindre.

25g jäst
3dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

potatis, vitlök kryddor

Smula jästen i en bunke och vispa ut med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman och knåda i några minuter.
Jäs degen övertäckt i bunken i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på bakbordet, dela i två eller fyra delar och knåda lite grand. Platta ut varje del till en rund platta, ca 1.5 cm tjock.
Jäs till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
Skiva potatis och vitlök tunt och strö över bröden. Stick fingrarna i degen så det bildas hål. Ringla över olivolja och strö över flicgsalt och timjan.
Grädda gyllene i mitten av ugnen ca 10 minuter.

receptet är från leilas bok A piece of cake



Bilden är tagen ute på balkongen i den fantastiska höstsolen!

/Linnea


Äppelmos

När vi plockade ner våra vinteräpplen tidigare i veckan var det en hel del som var lite halvdåliga som inte gick att spara. Jag tycker att det är så synd att slänga så mycket äpplen, så jag kokade äppelmos! perfekt om äpplerna är lite halvdana, det är ju bara att skära bort den biten!

Eftersom det blev så väldigt mycket, sammanlagt har jag kokat äppelmos på ca 10kg äpplen, blev det en överraskningspresent åt klasskompisarna. Resten äter jag på gröten!!

Äppelmos med lite bitar:

1kg äpplen
3dl vatten
300-350 g strösocker
kanel eller kardemumma efter smak (ca 1.5-2tsk)

Skala och skäp äpplerna i mindre bitar. Lägg dem i en stor kastrull och tillsätt vatten och krydda. Koka upp och småkoka tills äpplerna är mjuka. Mosa med en potatisstöt då och då. Rör ner socker och koka i 5 minuter till. Häll upp på rengjorda burkar, eller låt svalna och häll i en plastpåse om du vill frysa det.




Nu så ska jag ha så kul som att övningsköra! Dragläge och uppfång i backe! Jippieee! Njaa...

/Linnea




Tävla!!

Jag är med och tävlar hos Ellas inspiration!!

http://ellasinspiration.blogg.se/2010/october/tavla-vinn-collaborate-fran-cosas.html?_tmp=45db953668ef43f4876d5054210e1973e359122d

/Linnea

RSS 2.0