Saffransskorpor





Julbaket är igång!

Receptet är från Leilas A piece of cake, men istället för 1g saffran har tag bara tagit ½g.

100g smör
½g saffran
2 ägg
1½ dl strösocker
5dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½dl hel sötmandel

1. Sätt ugnen på 175grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran. Häll i en bunke med äggen.
3. Blanda de torra ingridienserna med mandeln och vänd ner i bunken.
4. Forma degen till tre rullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 25min.
6. Sänk värmen till 125 och grädda i 15 min till.
7. Ta ut och skär i bitar.

jag har ändrat lite i receptet, för jag tycker om närde är lite sega i mitten!

Mossnalle, igen

Här kommer beskrivningen på mossnallen!

klipp i hönsnät ut:

80x20
40x20  x2

De två mindre bitarna rullar du tillen rulle och fäster ihop dem.



Fyll dem men mossa, plast eller granklipp.



Ta den stora biten och vik dubbel. Forma ett huvud, och dra åt med myrtentråd. lägg den ena rullen precis under huvudet.



Fyll upp den med mossa eller granklipp. Lägg den andra rullen längst ner och fäst den.



Fyll upp huvudet också, forma öron. och sedan är det bara att linda på mossa!



Se till så att den får en riktig mage och nos!



Mossnalle



Den här sötingen passar perfekt att sätta på trappan i juletid! OM ni undrar hur man gör den, lämna en kommentar så mailar jag det!

Hortensia

Denna underbara hortensian fick vi in på min praktikplats i torsdags. Vet inte vad sorten heter, men den är sockrad, så den har en helt fantastisk frostnypen känsla!




Adventsljusstake

Pyntade till den vanliga vita elljusstaken lite grand! Har lindat in den i enris med en silvertråd, och sedan har jag virkat blommor i mörkrosa och gammelrosa och satt fast runt ljusen i stället för de vanliga tråkiga i plast.

Blommorna gjorde jag såhär:
8st luftmaskor
1 fastmaska i varje luftmaska
4 luftmaskor, och fäst med en fastmaska.
Ca 6 sådana öglor påett varv.
Fäst och klart!




Köpenhamn!!

Imorgonska vi äntligen åka till Köpenhamn med klassen! In i det sista har det vart osäkert om vi kan åka på grund av all snö som kommer över Småland just nu, men det blev alltså av!

Vi ska till



Tivolis julmarknad...



Tage Andersens butik...

Och Gröntorget!! Och det ska bli sååå spännande!

Äppelbröd

Vet inte hur många gånger jag har gjort detta fantastiska bröd! Helt underbart när det är varmt från ugnen, och det är bara att röra ihop och skjutsa in i ugnen!

Bikarbonatbröd med äpple:

2 dl havregryn
5dl mjöl
2tsk bikarbonat
½ dl solrosfrön, pumpafrön, linfrön - eller vad du har hemma
1nypa havssalt
4dl naturell youghurt
3msk honung
2st äpple
blandade frön tilltopping

1. sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda alla torra ingridienser i en bunke
3. Rör sedan ner youghurten och honungen
4. Riv i äpplerna
5. Rör om ordentligt och häll i en avlång bakform med bakplåtspapper
6. Strö på frön
7. Grädda på nedersta valsen i 80min.




Jag är med och tävlar om månadens blogg how www.matfeed.se


Klart!!

Julmarknad!

OM ni har vägarna förbi Jönköping imorgon Lördag får ni gärna komma och hälsa påmig på torget med mitt projektarbete!









Välkomna!

Glamelie

Idag vi fick vi testa på att göra Glamelie i skolan! Fantastiskt roligt! Den här rosen har jag limmat ihop. En sån härsomtärnbukett kan ju inte bli annat är bra!




Helt sanslöst!

Kan inte alls ta åt mig äran för denna underbara brudbuketten - i pappersblommor!!

Det är fantastiska Ingvild Bolme: www.ingvildbolme.com



Om ni letar inspiration ska ni kolla in henne!

Tävling!

”Jag är med och tävlar om en Bosch köksmaskin från whiteaway.se inne hos Kardemumma Gumman, ta chansen du också!”


Stol!

Vi fick en uppgift att göra en stol till kungen och ett hattkorsage till Silvia!









Kul att få göra lite annorlunda saker!

Pannkakor till Far!

Även om jag tycker att Fars dag, Mors dag och alla hjärtans dag bara är kommersiellt skräp, fick min pappa blåbärspannkakor till frukost idag. Väldigt gott med sirap och vispad grädde till...



Receptet:
2½ dl naturell eller vaniljyoughurt
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
blåbär
1Msk smör
1ägg

Vispa ägget och youghurten. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blåbär, och rör till en slät smet.

Grädda ungefär 2msk åt gången, och smeta ut dem så att de blir platta och fina.





Mössa!



Garnet kommer från Garnshopen Astrid i Jönköping, om ni har möjlighet - åk dit!

Jag har lagt upp ca 75 maskor på rundstickor nr 5, resårstickning 1rät 1 avig 4 varv. Sedan rätstickning tills mössan är lagom lång. Minska såhär: sätt ut 6 märktrådar jämt fördelade. Minska före tråden genom att lyfta 1 maska, sticka nästa rät och dra den lyfta över den räta. Sticka en rät och sedan två maskor tillsammans. Gör detta vartannat var ca 3 gånger. Sedan stickar du alla maskor tillsammans.

Lätt som en plätt!

Brudprojekt

I början av terminen hade vi ett brudprojekt i skolan. Vi blev tilldelade en klänning, och skulle göra en brudbukett, tärnbukett och corsage. Superkul!!



Brudarmband av färgad spoltråd och myrtentråd, pärlor, nejlikeblad, och murgrönsblad.





Tärnbukett. Spoltråd, vita rosor i två storlekar, vit nejlika, plymoses och salal.


Kanelbullar med surdeg

Supergoda och lätta att göra! Dessvärre gick assistenten sönder mitt i knådningen, så då vart det bara att knåda för hand!

Receptet:


500 500 g mjölk
1100 1100 g vetemjöl
200 200 g socker
200 200 g smör (rumstempererat)
30 30 g jäst
20 20 g malen kanel
10 10 g salt
50 50 g ljus surdeg


250 250 g smör
250 250 g socker
Kanel

1 1 st uppvispat ägg
Pärlsocker


Häll alla ingredienser i degblandaren.

Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet.

Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till.

Dela degen i två delar.

Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.


Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.

Strö över kanel.

Rulla till en rulle och skär i ca 1 cm breda skicor, och lägg i en pappersform i en muffinsplåt. Eller på en vanlig plåt.

Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 220 grader.


Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

 


Höstbukett

Mamma skulle gå bort, och jag fick göra buketten! Under ganska stränga instruktioner in och för sig...

Anastasia, hypericum, gul ros, orange ros, aspedistra och poppel.


Annorlunda bukett

Gjorde för ett tag sedan en bukett till syster som skulle på kalas.

Buketten består av små rosenknoppar, kärleksört, hortensia och hosta blad. Hosta bladen har jag klippt av sjjälken på, vikt på längden och fäst ihop den med den tandpetare. Sedan har jag stuckit blomman i bladen och surrat myrtentråd runt stjälken och bladet. Jag hade ca 10 stycken sådana blommor, och sedan har jag hortensia kvistar emellan. Riktigt kul!



RSS 2.0